TU je nová Knižná akcia mesiaca, klikni a pozri

Hudobný život 09/2024 (e-kniha)

PDF Hudobné centrum (2024)

🌴 Okamžite na stiahnutie
2,00€

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅Výhodné ceny ✅Bezpečný nákup

ROZHOVORY: Nora Skuta: Vnímať dokážeme len to, čo máme sami v sebe, Eugen Prochác - 25 rokov peknej hudby

OSOBNOSTI: L. Kačic a M. Bázlik - Fúga je aj harmónia protikladov

SUBITO: S Ronaldom Šebestom o naplnení druhého sna

KONCERTY A FESTIVALY: Festival peknej hudby, Viva Musica! Festival, Hortus Artis, Slovenské historické organy 2024, World Music Festival 2024

HUDOBNÉ DIVDLO: Oáza rozmanitosti a výziev v Aix-en-provence

VZDELÁVANIE: Slovenský mládežnícky orchester opäť na kurzoch

FILM: Fikret Amirov (večne živý)...

JAZZ: Jazzové laboratórium: Dušan Húščava (Sweet Georgia Brown), Jazz v emigrácii: Nikola Bankov

RECENZIE CD albumov

Milí čitatelia,
v poslednom čase sa veľa debatuje o tom, aká je, či aká by mala byť „slovenská kultúra“, teda kultúra v našej krajine – na Slovensku, kde tvoria, žijú, pracujú občania rôznych národností, etník, vierovyznaní, menšín, ľudia rôzneho veku, vkusu a vzdelania. Na túto tému počúvame, čítame všeličo.
Najlepšie odpovede na to, aká naša kultúra je, nájdete, ak osobne navštívite divadlá, kiná, koncertné sály, operné domy, folklórne festivaly, galérie či múzeá. Ak si prečítate knihy či kultúrne časopisy.
Najlepšie odpovede na to, aká by naša kultúra mala byť, dostanete od tých, ktorí na pódiách hrajú, spievajú a tancujú, od tých, ktorí vytvárajú literárne texty, choreografie, divadelné, filmové či operné réžie, maľujú obrazy, robia sochy, ale aj od tých, ktorí týmto tvorcom na prácu vytvárajú podmienky, či od tých, ktorí ich prácu odborne hodnotia a skúmajú. Určite však odpovede na tieto otázky nehľadajte u politikov.
Ak chceme rozumieť slovám či gestám povolaných, musíme byť na ne vnútorne pripravení. Pretože ako vraví v aktuálnom rozhovore pre Hudobný život klaviristka Nora Skuta: „Všímame si, preciťujeme len tie javy, ktoré s nami rezonujú, ktoré sami máme v sebe.“ Verím, že v približovaní sa ku kráse vám pomôže aj náš časopis.

Andrea Serečinová

Rok vydania: 2024 Počet strán: 40 Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách