Máj, nové knižné zľavy až do 80% maj!

Medicína výživy 2

V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne

Boris BajerCentrum výživy (2022) • Séria Medicína výživy • 2. diel

🌴 Máme na sklade, posielame ihneď.
24,90€
Zľava 23%
19,10€

📚Prečítaná za 19,92€ (Zľava 20%) Zobraziť v bazári kníh

✅ Poštovné ZADARMO nad 39€ ✅ Knižná akcia každý mesiac ✅ Bezpečný nákup

Po bestselleri Medicína výživy, prichádza Medicína výživy 2.
Nenechajte sa však pomýliť “dvojkou” v názve!
Túto knihu si viete bez problémov prečítať aj bez toho, aby ste mali prečítanú prvú knižku. Vedomosti, ktoré získate pri čítaní druhej knihy, viete použiť pri následnom čítaní prvej a naopak.
Prečo teda „dvojka“?
V prvej teoretickej knihe Medicína výživy, v ktorej doktor Bajer zhrnul všetky najnovšie znalosti z teórie a princípov výživy, je tu totiž kniha praktická.
Vychádza, aby ste sa konečne vyznali v informačnom chaose nakupovania v obchode a varenia v kuchyni.
Prvá polovica knihy Vám jasne a “bez omáčok” dáva cenné rady z prípravy, spracovania a výberu potravín, no preberieme si aj čítanie obalov, na paškál sa dostanú rôzne „claimy“, finty a tvrdenia výrobcov a samozrejme množstvo ďalších informácií.
Druhá polovica knihy je zložená z až 60 chutných, zdravých, jednoduchých, ale zároveň dostupných receptov, z ktorých množstvo je našich, tradičných.

Tentokrát vás teda zoberie kniha na fascinujúcu cestu kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi.
Budeme preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach stravovania.
Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká, autorka konceptu Terapia jedlom.
Jej viac ako 30-ročná prax pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na maximum.

V tejto knihe pribudne množstvo receptov. Je ich až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe.
Teraz konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra výživy.
Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša, ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete.

Ak sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života, alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto zamilujete.

V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom!
Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy - prax.
Ak ste prvú knihu nečítali,vôbec nezúfajte, táto kniha bola cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých, ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali.
Dokonca pre niektorých z vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať jednotkou.


V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá:

  • Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké
  • Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku.
  • Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa.
  • Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 2000 kalórií denne.
  • Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov.
  • Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku.
  • Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách.
  • Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín.
  • Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty.
  • Ukáže vám, ako bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to vložíte do košíku.
  • Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať.
  • Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez éčiek a pre deti.
  • Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich.
  • V naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť.
  • Zároveň si preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke ani mať vôbec nemali.
  • Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby.
  • Témou bude aj spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to naozaj nie je.
  • Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá, farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace soli, mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami v kurati, alebo mlieku.
  • Pri mlieku sa zastavíme aj pri odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku. Preberieme aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s insekticídmi a pesticídmi.
  • Budete vedieť triky, ako sa zariadiť na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho.
  • Povenujeme sa aj plastom, najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty?
  • Vysvetlíme si aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším hormonálnym systémom a zdravím.
  • V neskorších častiach knihy prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny.
  • Napokon si preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny!
  • Vysvetlíme si, čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste, že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších užitočných praktických informácií.
  • Na záver vám doktor Bajer pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“ denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas na perfektnú životosprávu!



Tak čo poviete na praktickú knihu MEDICÍNY VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne?
Tešíte sa, kedy si ju prečítate?

Recenzie a kritiky

Rok vydania: 2022 ISBN: 9788082530073 Rozmer: 235×265 mm Počet strán: 232 Väzba: pevná Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách