Nová krimi Dominika Dána v predpredaji!

Kostarika La Cuesta

Kocúr (2024)

🍎 Je nám ľúto, ale predaj už skončil

Približne dve hodiny jazdy smerom na juh od San José, Tar-razú je zlatá baňa kávy v Kostarike: jej horské s bujnou vegetáciou a presne vymedzenými ročnými obdobiami ponúka ideálne podmienky na pestovanie kávy. Kávové plantáže môžu v nadmorskej výške viac ako 1 500 metrov, čo umožňuje, aby sa kávové čerešne pomaly dozrievať a naplno prejaviť svoj potenciál. Kým priemerná veľkosť farmy je približne 3 hektáre, mnohí výrobcovia kávy neprevádzkujú vlastnú pračku, ale dodávajú zrelú kávu čerešne do Beneficio – mokrého mlyna v Kostarike. Jedinečná chute a chuťové tóny anaeróbnej a prírodnej mikroloty pochádzajú z ich špeciálneho spôsobu spracovania. To všetko začína ručným zberom veľmi zrelých kávových čerešní, ktoré majú stupeň Brix (meranie obsahu cukru) blízky 26.

ANAERÓBNY PROCES
Káva sa zbaví šťavy a vloží sa do nádrží z nehrdzavejúcej ocele so všetkými slizmi, ktoré sa za neprítomnosti kyslíka prečistia vytvára anaeróbny proces fermentácie. Pri tomto procese vzniká jedinečný rad kyselín, ako je mliečna a jablčná, ktoré sa prejavia vo veľmi komplexnej chuti. Po dokončení sa káva 100 % suší na slnku.

Natural PROCES
Prírodné spracovanie kávy je najstaršou metódou sušenia kávy na svete, ktorá sa vo veľkej miere používa v Brazílii a Etiópii, ako aj v produkčných oblastiach, kde nie je dostatok vody. Pri tomto procese sa káva suší až jeden mesiac, zvyčajne na otvorených terasách. Naturálne kávy sa dobre vyrábajú len v suchom podnebí, alebo keď sa čiastočne suší pomocou strojov, ktoré môžu proces urýchliť a kávu vysušiť rýchlejšie. Tento postup zachováva v zrnách všetky chute, ktoré dodávajú káve veľmi ovocnú šálku. Na druhej strane kávy má nízku kyslosť v dôsledku absencie fermentácie počas procesu sušenia.

Chuťový profil: papája, pekanový orech, hrozienka, jahoda, sladká, šťavnatá
Farmár: José Alberto Fallas Garbanzo
Nadmorská výška: 1700 m.n.m.
Región: Santa Cruz, Leon Cortes, San José
Odroda: Caturra, Catuaí
Spracovanie: Natural anaerobic
Cup Score: 87 b.

Balenie: krabička

Zaradené v kategóriách