TU je nová Knižná akcia mesiaca, klikni a pozri

Tým, ktorým to nie je určené 1.

Peter KlochanDuBari (2024)

🌴 Posledný kus na sklade, posielame ihneď.
20,70€
Zľava 11%
18,40€

Existujú veci, ktoré nie sú podstatné – a sú dôležité. Tu patrí hádam celý zoznam výdobytkov civilizácie a jej najzdatnejších myslí. A potom tie „ostatné“ – podstatné a bez dôležitosti. Ich autor je neznámy, ich individualita je bez hodnoty. – Vzduch; znamená doslova život. Kto by ho však vdychoval s touto myšlienkou? Kto by sa vôbec obával, že niečo tak neodmysliteľné by mu mohlo zísť z mysle? Iný príklad. – Sen; snívajúci doslova „vie len to, čo sám je“. Kto by v tom však uvidel výhodu a nevolil bdenie, kedy človek „je len to, čo vie“? Navyše, kto by dokázal tak dôverovať skutočnosti ako snívajúci neskutočnosti?

V tomto bode tri štvrtina ľudstva cíti neodolateľnú potrebu zívnuť. „‚Vzduch‘, ‚sen‘, ‚život‘, všetko samé abstraktnosti,“ povie sa. No hoc aj uvedieme ako príklad telo, z „abstraktnosti“ neubudne. A pritom je „z mäsa a kostí“. Telo, predovšetkým to vlastné, je niečo, čoho zloženie poznáme v podstate „z druhej ruky“, slovom, z počutia. Navyše, tento tajomný stroj s hlbokým a fenomenálnym obsahom... – kto by zaň vedel zodpovedať inak než... zvonku? „Navonok“. „Povrchovo“. (To známe „vyzerať“. Snaha uviesť ho okoliu ako sen viac než len hmotu. Skrátka niečo, čo sa má zdať, javiť „ako“.)

Čo chce byť tým všetkým povedané? To prirodzené a prosté, že nato, aby tieto „veci“ boli tým, čím sú, človeka nepotrebujú. Naproti tomu auto, televízor, počítač... bez neho nie sú nič. More, voda ... nemajú svojich plavcov. A ani trávenie, ani dýchanie ťa k svojej činnosti nepotrebujú, alebo potrebujú len okrajovo.
Keby odrazu zmizli „najdôležitejšie osoby sveta“, nič vážne by sa nestalo. No odstráňme údržbárov, upratovačov, čističov septikov, „stokárov“, skrátka tých, ktorých človek potrebuje viac, než oni potrebujú jeho, a nič nebude spravené. Existujú ako zamlčané podmety. Sú z materiálu a rádu vecí, z akých je „Boh“. Pretože rovnako aj toto „slovo“ sa človek hanbí vysloviť. Alebo sa „Tomu“ nevie prísť celé veky na meno.

Táto kniha má za úlohu vidieť tieto veci. Ešte raz, ktoré? Tie, ktoré môže vidieť celý svet a nevidí.

Recenzie a kritiky

Originálny názov: Tým, ktorým to nie je určené 1. Rok vydania: 2024 ISBN: 9788097269586 Rozmer: 130×210 mm Počet strán: 374 Jazyk: slovenčina

Zaradené v kategóriách